Share |

Θεέ του ουρανού και του παντός,

αυτείν’ οι γραμματισμένοι,

αυτείν’ οι πολιτισμένοι,

έκαμαν και κάνουν αυτά τα λάθη…

Στρατηγός ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ


Expedia

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

ΣΟΦΙΑ ΣΑΚΟΡΑΦΑ

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ

21/12/2011 -5 Σχόλια
Σοφία σακοράφα, άρθρο στο www.eklogika.gr
Της Σοφίας Σακοράφα*

Από την επομένη των εκλογών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προετοίμαζε την υλοποίηση μιας προαποφασισμένης και προσχεδιασμένης επιλογής, την υπαγωγή της Ελλάδας στο πιο επιθετικό  νεοφιλελεύθερο  μηχανισμό, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προκειμένου το ΔΝΤ να επιβληθεί σα μονόδρομος αναπτύχθηκε μια σκληρή παράπλευρη προπαγάνδα με στόχο ακριβείας τον εκφοβισμό του λαού και τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη σύγκρουση δηλαδή διαφόρων κοινωνικών ομάδων μεταξύ τους, προκειμένου η νοσηρή κορυφή, πολιτική και οικονομική να μείνει ανέπαφη.
 Τα αποτελέσματα όμως αυτής της πολιτικής  αποτυπώθηκαν τόσο γρήγορα και τόσο έντονα στο σώμα του ελληνικού λαού, ώστε και η πολιτική επιλογή να καταγγελθεί και η προπαγάνδα να καταπέσει.
Η αυθόρμητη λαϊκή  έκρηξη σε ολόκληρη την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εξέφρασε με τον πιο απόλυτο τρόπο την απώλεια ελέγχου από την πλευρά της κυβέρνησης.
Προκάλεσε τρόμο τόσο στους εγχώριους όσο και στους εξωτερικούς πυλώνες του συστήματος.
Ουσιαστικά η 28η Οκτωβρίου υπήρξε το σημείο τομή, αφού πλέον ο φόβος μεταφέρθηκε και στο στρατόπεδο της εξουσίας.
Οι νεοφιλελεύθερες  δυνάμεις συντεταγμένα και οργανωμένα υλοποίησαν τη δεύτερη φάση του σχεδίου ΄΄ σώζουμε το νεοφιλελευθερισμό΄΄. Συγκρότησαν κατά παράβαση των δημοκρατικών θεσμών και κατά παράβαση της λαϊκής βούλησης, την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Η αποτύπωση του φόβου έγινε τόσο εμφανής αφού με την κυβέρνηση Παπαδήμου, το  πολιτικό σύστημα αρνήθηκε την καταστατική του αρχή, τις εκλογές.
Αποκλειστικός στόχος της κυβέρνησης αυτής είναι η διάσωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η μετάγγιση του πλούτου προς το κεφάλαιο και παράλληλα η εξόντωση του λαού μας και το ξεπούλημα της πατρίδας μας.
Απέναντι σε αυτόν το συνεπή πόλο, ως προς τα συμφέροντα που υπηρετεί, έχω διατυπώσει πολλές φορές  τη θέση ότι προβάλλει επιτακτική η δημιουργία ενός μεγάλου κοινωνικού και πολιτικού μετώπου με χαρακτηριστικά αντιμνημονιακού συνασπισμού εξουσίας.
Η άμεση απαλλαγή της πατρίδας μας από το μνημόνιο και τα παρεπόμενά του, η επιθετική επαναδιαπραγμάτευση και η ταυτόχρονη άρνηση του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, ως απεχθούς, η κοινωνικοποίηση του τραπεζικού τομέα, η εφαρμογή ενός εναλλακτικού αναπτυξιακού σχεδίου, με πρώτο και άμεσο στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση, η αναδιανομή του πλούτου, η διασφάλιση των δημοσίων αγαθών, αποτελούν και ώριμη δυνατότητα, αλλά και επιβεβλημένη πολιτική αναγκαιότητα.
Οι παραπάνω άξονες αποτελούν τους πυλώνες για την οικονομική και κοινωνική ισχυροποίηση του λαού μας, για την ισχυροποίηση της εθνικής μας κυριαρχίας και της παραγωγικής μας αυτονομίας.
Είναι τα πρώτα απαραίτητα βήματα προκειμένου καταρχήν να υπάρχουμε ως λαός και ως εθνική οντότητα. Η πρόταση αυτή δεν είναι ΄΄πιλοτική΄΄ για τον ελληνικό λαό. Σε ανάλογες ιστορικές στιγμές, όπου πάλι το διακύβευμα ήταν το ίδιο, ο λαός μας αντιστάθηκε μέσα από τις τάξεις ενός πολιτικού μετώπου με εθνικοανεξαρτησιακά και κοινωνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά.
Το ΕΑΜ δεν ανασύρεται ως καταφύγιο μνήμης, αλλά ως  ο όρος της λαικής αντεπίθεσης και σαφώς  ως ιστορικό δεδομένο που στις ημέρες μας αποτελεί πολιτική πράξη εφαρμοσμένη.
Μια πράξη που η επανάληψή της θα τρομοκρατήσει το ήδη φοβισμένο πολιτικό σύστημα.
Μια πράξη που μπορεί να αποκτήσει δυναμική ανατροπής, μπορεί να αποτελέσει την απαρχή ενός ριζικού κοινωνικού μετασχηματισμού.
Στην πορεία αυτή, όπως και τότε, συναντιόμαστε και θα συναντηθούμε δυνάμεις με επιμέρους διαφορές, δυνάμεις με διαφορετική αντίληψη για το τελικό διακύβευμα.
Οι διαφορές αυτές δεν εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Παραμερίζονται μπροστά στον κυρίαρχο στόχο που είναι ζωτικός, καθώς εάν δεν επιτευχθεί γυρίζουμε στο μεσαίωνα της απόλυτης νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας. Αυτό δε συνιστά συμβιβασμό, αλλά επιβεβλημένη ανάγνωση του παρόντος και του μέλλοντος.
Οι διαφορές αυτές δεν μπλοκάρουν τη συνεργασία, απεναντίας  την ενδυναμώνουν. Αυτό δε συνιστά υποχώρηση, αλλά ώριμη σύνθεση για τη διάσωση του παρόντος και του μέλλοντος.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να απευθυνθώ στους συντρόφους μου από τη μεγάλη κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ.
Τον κόσμο που αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της εθνικής αντίστασης,  και σήμερα οφείλει να βγει μπροστά παρέα με τους παλιούς συντρόφους που δίνουν το στίγμα της αντίστασής μας, το  Μανώλη Γλέζο, το Μίκη Θεοδωράκη και να ενωθούμε στο μεγαλύτερο πατριωτικό προσκλητήριο.
Τη γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου που δεν έστερξε να εξαργυρώσει τους αγώνες της, και που σήμερα οφείλει να υπερασπιστεί τον ίδιο της τον εαυτό, τη δημοκρατία, το ψωμί, την παιδεία, την ελευθερία.
Τους νεότερους συντρόφους μου από την ΠΑΣΠ που είδαμε μαζί, το όραμα του σοσιαλισμού και της πανεπιστημιακής δημοκρατίας να σαρώνεται από τη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα και τη φασίζουσα λογοκρισία.
Τους συντρόφους – αγωνιστές που τους είδαμε να οδηγούνται με ΜΑΤ σε αίθουσες δικαστηρίων, γιατί υπερασπίζονταν το ελάχιστο, το αυτονόητο  δικαίωμα στη ζωή.
Όλους όσους βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ, ως σοσιαλιστικό κίνημα, ως πολιτικές αρχές και ως ιδεολογικό  περιεχόμενο, βρίσκεται εκτός ΠΑΣΟΚ.
Όλους όσους επιμένουμε ότι ο σοσιαλισμός μπορεί να είναι η απάντηση στη σημερινή βαρβαρότητα.
Όλους όσους ξέρουμε ότι για να ΄΄λάβουνε τα όνειρα εκδίκηση΄΄ πρέπει ΕΜΕΙΣ, ΤΩΡΑ να σταθούμε οι άξιοι θεματοφύλακες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας, της εθνικής, κοινωνικής και οικονομικής μας απελευθέρωσης.

Εάν όχι τώρα, πότε.
Εάν όχι εμείς, ποιοί.

*Η Σοφία Σακοράφα είναι ανεξάρτητη βουλευτής, συνεργαζόμενη με τον ΣΥΡΙΖΑ


ΠΗΓΗ http://www.eklogika.gr/articles/578

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ

Η «ΣΠΙΘΑ» άναψε για τη Νέα Ελλάδα
Ο Μίκης Θεοδωράκης, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, άναψε χθες (1 Δεκεμβρίου 2010) τη «ΣΠΙΘΑ» του ΚΑΘΑΡΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΟΥΡΓΟΥ ΠΥΡΟΣ για ΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΑΔΑ.
Κώστας Τσιαντής


«…ανέστιος ειν’, που χαίρεται αν ξεσπάσει
ανάμεσα σε φίλους και δικούς ξέφρενη αμάχη.»
Όμηρος (Ι, 63-64)


Του Ηλία Σιαμέλου (Από antibaro 7/12/2010)

Όντας περαστικός, είπα, το βλέφαρό μου για λίγο ν’ ακουμπήσω στου διαδικτύου τις φιλικές ιστοσελίδες! Να δω τα εκθέματα της σκέψης των πολλών, ν’ ακούσω τις ιαχές τους. Όμως άλλα είδαν τα μάτια μου στο θαμποχάρακτο κατώφλι τους. Ο ένας κρατάει την πύρινη ρομφαία, ο άλλος κοντάρια και παλούκια και πιο πέρα ο φίλος τρίβει την τσακμακόπετρά του, εκεί απόκοντα, στις νοτισμένες αναφλέξεις του συστήματος.
-Ω, είπα, ω θεληματάρικα παιδιά, που παίζετε κρυφτό, στα πιο ρηχά σοκάκια ενός εξωνημένου καθεστώτος. Κύματα, κύματα έρχονται τα λόγια σας με θόρυβο και φεύγουν. Δεν έχουν φτερά, δεν έχουν μέσα τους τούς ήχους των πονεμένων.
Μόνο να, κατηγόριες, κατηγόριες, και λόγια επικριτικά από ανθρώπους που εμφανίζονται σαν οι μοναδικοί κάτοχοι της αλήθειας. Κι όλα αυτά, τούτη τη μαύρη ώρα της γενικευμένης υπνογένειας! Δε μπορεί, είπα, κάπου θα υπάρχει η συζυγία των ψυχών, κάπου το πάρτι της στενοποριάς θα πάρει τέλος.
Μα τι θέλω να πω; Για ποιο πράγμα τόση ώρα τσαμπουνάω; Ναι, ναι, μα για του λύκου το χιονισμένο πέρασμα μιλάω ! Μια κίνηση έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης και πέσανε όλοι πάνω του για να τον φάνε. Και δε ρίχτηκαν πάνω του οι οχτροί, δεν όρμησε πάνω του της Νέας Τάξης η αρμάδα. Όρμησε το ίδιο το περιοδικό «Ρεσάλτο»! Όρμησε το μετερίζι εκείνο που στις σελίδες του την άστεγη ψυχή μας τόσα χρόνια είχαμε αποθέσει!

Είμαι στο Κοιμητήριο, δίπλα στον τάφο της γυναίκας μου. «Ερευνώ πέρα τον ορίζοντα και, σκύβοντας προσπαθώ με τα δάχτυλα να καθαρίσω την πλάκα του τάφου νάρθει ν’ ακουμπήσει η σελήνη…»*. Ναι, εκείνη μου το έλεγε: Πρόσεχε, πρόσεχε τον κόσμο μας. Πρόσεχε τους ανθρώπους, ενώ μου απάγγελνε με δάκρυα τους στίχους του αγαπημένου της ποιητή : «Αυτός αυτός ο κόσμος /ο ίδιος κόσμος είναι… Στη χάση του θυμητικού / στο έβγα των ονείρων … Αυτός ο ίδιος κόσμος / αυτός ο κόσμος είναι. Κύμβαλο κύμβαλο / και μάταιο γέλιο μακρινό!»…**
Σκέφτομαι, σκέφτομαι κι άκρη δε βρίσκω. «Τελικά αυτή η άμυνα που θα μας πάει, σαν μας μισήσουνε κι’ οι λυγαριές;»** *

Ναι, στο τέλος θα μισήσουμε τον ίδιο μας το εαυτό ή θα τρελαθούμε. Δε γίνεται τη μια μέρα να βάζεις στο εξώφυλλο του «Ρεσάλτο» τη φωτογραφία του Μίκη και την άλλη βάναυσα να τον λοιδορείς. Δε γίνεται τη μια μέρα να ελπίζεις στο φως και την άλλη να γουρουνοδένεσαι με το σκοτάδι. Δε γίνεται τη μια μέρα να προβάλλεις τις απόψεις του και την άλλη να τον ταυτίζεις με τη …Ντόρα!
Είναι αυτή η θαμπούρα απ’ την κακοσυφοριασμένη αιθάλη της Αθήνας που επηρεάζει ανθρώπους και αισθήματα; Είναι η πωρωμένη σκιά του Στάλιν που κατευθύνει ακόμη και σήμερα την εγκληματική παραλυσία των όντων;

Δεν έχω πρόθεση να ενταχτώ στο κίνημα του Θεοδωράκη. Όμως δε μπορώ να πω ότι δε χαίρομαι, όταν ακούω να ξεπετάγονται σπίθες μέσα από τα σπλάχνα της κοινωνίας, είτε αυτές προέρχονται από απλούς ανθρώπους ή από ανεμογέννητους προλάτες πρωτοπόρους. Φτάνει αυτές οι σπίθες να ανάψουν φωτιές, για να καεί τούτο το σάπιο καθεστώς, τούτη η παπανδρεοποιημένη χολέρα. Αν εμείς οι ξεπαρμένοι «κονταροχτυπιόμαστε» μέσα στης πένας τη χλομάδα κι είμαστε ανίκανοι ν’ ανάψουμε μια σπίθα στου καλυβιού μας τη γωνιά, ας αφήσουμε τουλάχιστον κάποιες περήφανες ψυχές να κάνουν αυτό που νομίζουν καλύτερα. Ας μην σηκώνουμε αμάχες κι ας μην πετάμε ανέσπλαγχνες κορώνες, όταν κάποιο κίνημα είναι ακόμη στα σπάργανα και δεν έχει δείξει το πρόσωπό του. Εκτός κι αν η μικρόνοιά μας ενοχλήθηκε, όταν ο Μίκης κάλεσε επίσημα τους Ανεξάρτητους πολίτες σε ΑΝΥΠΑΚΟΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, σε κυβερνητικά ή μη σχέδια, που Ηθικά, Εθνικά, Δημοκρατικά, Ιστορικά, κατατείνουν στην υποτέλεια του Ελληνισμού.

Όμως, παρά το αλυσόδεμα, παρά τα μύρια δεινά που μας σωρεύουν, τούτος ο βράχος, που λέγεται Ελλάδα, εκπέμπει την κραυγή του. Και οι κραυγές του Μίκη, και οι κραυγές χιλιάδων αγωνιστών, όποιου χρώματος και νάναι, σε πείσμα κάθε ψωροκύβερνου, σε πείσμα κάθε καθεστωτικού βαρδιάνου, κάποια στιγμή θα ενωθούν, κάποια στιγμή στον άνεμο θα ανεβούν, για ν’ ακουστούν, να πιάσουν τόπο. Γιατί «κι ένας που έχει μυαλό νήπιου καταλαβαίνει, πως τώρα η Ελλάδα στην άκρα του άπατου γκρεμού κοντοζυγώνει»****

* Νίκος Εγγονόπουλος
** Οδυσσέας Ελύτης, «Το Άξιον Εστί»
*** Νίκος Εγγονόπουλος
****Όμηρος (Η, 379-482) , παράφραση.

ΑΝΟΙΧΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ- ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΜΙΚΗ

ΑΡΝΗΣΗ: ΣΕΦΕΡΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ

ΠΛΑΤΕΙΑ - Άμεση Δημοκρατία (Real Democracy)